null
Voor iedere bestelling planten we een boom: lees er alles over

Voor iedere bestelling planten we een boom: lees er alles over

Door Laura on 29th Jun 2021

Over onze samenwerking met One Tree Planted.   

update: Na bijna 2 jaar Honesse konden we al 712 bomen laten planten! In deze blogpost lees je er alles over!

We zijn erg fier dat we onze samenwerking met One Tree Planted kunnen aankondigen. One Tree Planted is een NGO die werk maakt van het herbebossen van de planeet, boom per boom! Tegelijk tracht ze het bewustzijn over het belang van bomen te verhogen en wil ze ook jongere generaties motiveren om iets positief te doen voor het milieu.

Elke boom heeft een positieve impact op de natuur, de dierenwereld en de mens. Bomen zuiveren onze lucht en water, zorgen voor de leefwereld van dieren in het wild en dragen bij aan onze gezondheid en levensonderhoud.

Voor elke bestelling bij Honesse laten we een boom planten door One Tree Planted! Hiermee dragen we een steentje bij aan de herbebossing. Want duurzaamheid zit namelijk in ons DNA.

Wie is One Tree Planted

One Tree Planted is een NGO die samenwerkt met lokale partners in Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Azië en Afrika om bomen te planten. Ook worden bossen hersteld na branden en overstromingen. Op deze manier vergroot de biodiversiteit. Deze projecten hebben een rechtstreekse impact op de mensen die in de regio's wonen. Want er worden jobs gecreëerd en gemeenschappen gebouwd en herbouwd.

Enkele indrukwekkende cijfers:

  • In 2018 werden 1,3 miljoen bomen geplant door One Tree Planted.
  • 700 families en boeren werden ondersteund.
  • 2500 hectaren werden hersteld.
  • 28 000 ton CO2 werd opgenomen door de geplante bomen.

One Tree Planted is super flexibel, een boom planten kan per stuk. Je kiest zelf het continent, het land en het project dat je wil ondersteunen, alle informatie per project is beschikbaar op de website.

Waarom bomen?

Bomen zuiveren de lucht die we inademen, filteren het water dat we drinken en zorgen voor de habitat van 80% van 's werelds biodiversiteit. Ze zorgen indirect ook voor jobs voor 1,6 miljard mensen, absorberen schadelijke koolstof uit de atmosfeer, en ze zijn een sleutel ingrediënt in 25% van alle medicatie.

Deze 6 pijlers leggen uit waarom bomen zo essentieel zijn voor het milieu.

Lucht

Bomen zijn luchtzuiveraars bij uitstek! Hun bladeren en schors absorberen schadelijke verontreinigende stoffen, en in de plaats geven ze propere zuurstof vrij. In stedelijke omgevingen absorberen bomen verontreinigende gassen zoals stikstofoxiden, ozon en koolmonoxide en vangen ze deeltjes op zoals stof en rook. Ontbossing en verbranding van fossiele brandstoffen veroorzaken een CO2-uitstoot. Hierdoor wordt de warmte in de atmosfeer vastgehouden en warmt de aarde op. Gezonde, sterke bomen absorberen de koolstofdioxide en verminderen op die manier de effecten van de klimaatverandering.

Water

Bomen spelen een belangrijke rol in het opvangen van regenwater en het beperken van de risico's op overstromingen en landverschuivingen. Hun systeem van wortels fungeert als een filter: ze halen de vervuiling eruit en vertragen de absorptie van water in de bodem. Dit proces vermijdt erosie en verkleint het risico op oververzadiging en overstroming. Volgens de Food and Agriculture Association van de Verenigde Naties kan een volwassen groenblijvende boom jaarlijks meer dan 15 000 liter water onderscheppen.

Biodiversiteit

Een enkele boom kan de thuis zijn van honderden soorten insecten, schimmels, mossen, zoogdieren en planten. Afhankelijk van de bescherming en de soort voeding die ze nodig hebben, hebben verschillende bosdieren een verschillende soort habitat nodig.

Neem bijvoorbeeld oudere bossen, met hun grote bomen, complexe overkapping en een sterk ontwikkelde vegetatie. Ze bieden een leefgebied aan een scala van dieren, waaronder vleermuizen, eekhoorns en een verscheidenheid aan vogels.

Sociale impact

Van boomverzorgers tot houthakkers en onderzoekers, de bosbouw biedt werkgelegenheid. Maar dat is niet alles. Duurzame boomteelt levert constructiehout om huizen te bouwen, en energiehout om te koken en zich te verwarmen. Voedselproducerende bomen leveren fruit, noten, bessen en bladeren voor zowel mens als dier en dragen bij tot een evenwichtig voedingspatroon en dus een betere gezondheid.

Gezondheid

Wist je dat ziekenhuispatiënten met een kamer die uitzicht biedt op bomen sneller herstellen dan patiënten zonder dit uitzicht?

Het is onmogelijk om dat heerlijke gevoel te negeren dat je voelt wanneer je door een rustig, stil bos loopt. Bomen helpen stress en angst te reduceren, en laten ons toe om opnieuw verbinding te maken met de natuur. En bovendien, de schaduw onder de bomen helpt onze huid te beschermen tegen de toenemende felle zon.

Klimaat

Door de fotosynthese zijn bomen essentieel voor ons klimaat. Ze absorberen het broeikasgas CO2 in hun stammen, takken en bladeren en geven op hun beurt zuurstof weer af aan de atmosfeer. Gelukkig kan een volwassen boom gemiddeld 21kg CO2 per jaar opnemen.

Bomen in steden verlagen de temperatuur met wel 8 graden Celsius dankzij het schaduweffect en de waterverdamping via de bladeren. Nu meer dan 50% van de wereldbevolking in steden woont - en dit aantal zal naar verwachting tegen 2050 toenemen tot 66% - worden oververhitting en vervuiling een reële bedreiging. Bomen absorberen immers de verontreinigende gassen zoals stikstofoxiden, ozon en koolmonoxide waardoor steden een gezondere, veiligere plek worden om te wonen.

Het project dat we met Honesse steunen

Bij het steunen van One Tree Planted kan je een land en project kiezen waar jouw bomen geplant worden. Wij kozen voor Rwanda.

De bossen van Rwanda bezitten een schat aan biodiversiteit en natuurlijke hulpbronnen. De Gishwati-Mukura-bossen in Rwanda besloegen ooit 253 000 hectare, bedekten het land met meer dan 60 soorten bomen en vormden een habitat voor chimpansees. Door illegale mijnbouw en de hervestiging van huishoudens na de genocide in 1994, hebben overbegrazing en het kappen van bomen de bossen teruggebracht tot slechts 3558 ha.

Kleine boeren voelen de gevolgen van die achteruitgang en begrijpen het belang van landschapsherstel voor water, energie en voedselzekerheid. Dit project zal een vrouwencoöperatie, onder leiding van de lokale boer Agnes Uwifashije, helpen land in Mukura nieuw leven in te blazen.

Met dit project zullen de geweldige partners van One Tree Planted, ARCOS (Albertine Rift Conservation Society), de vaardigheden van 2.000 boeren begeleiden en ontwikkelen om land te herstellen en het levensonderhoud van de gemeenschap te verbeteren. Het planten van bomen zal helpen om voedingsstoffen aan de grond toe te voegen en de afvoer en de erosie te beheersen. Als ze goed worden beheerd, zullen deze bomen de lokale boeren voorzien van brandhout, klimbonenstokken en voer voor hun dieren. Voor voedselzekerheid en het genereren van inkomen zullen de boeren avocado-, citroen- en boomtomaten planten.

712 bomen

Na 22 maanden Honesse konden we alvast 712 bomen laten planten. We hopen dankzij jullie aankopen in de toekomst een heus bos te kunnen aanplanten!

Foto's en inhoud: One Tree Planted

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang 15% korting!