null
Sustainable Fashion Gift Card x Honesse

Sustainable Fashion Gift Card x Honesse

Door Laura on 7th Mar 2022

Zoek je een bijzonder cadeau voor een fashionista? Dan is de Sustainable Fashion Gift Card een goed idee. Deze duurzame mode en lifestyle cadeaukaart kan je sinds kort ook bij Honesse verzilveren. 

Voor onze blog sprak ik met de oprichtster van de Sustainable Fashion Gift Card, Nanette Hogervorst. Nanette is al sinds 2015 gepassioneerd door duurzame mode. Ze schrijft al jaren over innovatie, duurzaamheid en ondernemerschap in duurzame mode. De Sustainable Fashion Gift Card is de eerste giftcard ter wereld die je kan besteden bij duurzame merken en shops, bij kledingbibliotheken en aan belevenissen.


Dag Nanette! Kan je jezelf even kort voorstellen?

Ik ben Nanette Hogervorst, 37 jaar en woon samen met mijn vriend in Amsterdam. Mijn ouders hebben jaren in de tropen gewoond, dus eenmaal terug in Nederland hebben ze ons altijd geleerd dat wonen in een rechtvaardig en democratisch land niet vanzelfsprekend is en dat we zuinig moeten zijn met onze grondstoffen. In Nederland komt er altijd water uit de kraan, maar elders in de wereld niet. Ik ben dus al mijn hele leven met duurzaamheid bezig en heb dit doorgetrokken naar mijn professionele leven.

Wat inspireerde jou om Sustainable Fashion Gift Card te beginnen?

Ik heb jaren gewerkt op gebied van communicatie en duurzaamheid in de financiële sector. Ik vond duurzaamheid en mode ontzettend interessant en wilde daar iets mee doen. Ik realiseerde me dat ik veel wist van duurzaamheid, maar weinig over mode. Ik heb toen lang een eigen online magazine/blog gehad waarin ik schreef over mode, duurzaamheid, innovatie, etc. Dat magazine was mijn ontdekkingstocht naar wat duurzaamheid betekende binnen de context van mode – dat is namelijk toch net even anders dan duurzaamheid binnen de context van een financiële instelling. Uiteindelijk, door de vele mensen die ik toen heb mogen spreken, is het idee voor de giftcard ontstaan. Zodat mensen op een positieve manier anderen kunnen inspireren om een duurzame keuze te maken en een wereld vol duurzame ondernemers te leren kennen – die niet alleen kleding verkopen, maar die ook circulaire concepten en ervaringen bieden.

Wat is jouw ultieme tip om je kledingkast ‘te vergroenen’?

Bedenk waar jij behoefte aan hebt als het gaat om kleding en stem de manier waarop je je garderobe samenstelt daarop af. Ik ben iemand die veel behoefte heeft aan afwisseling. Vroeger kocht ik dan ook heel veel kleding! Niet per se fast fashion, ook veel kwaliteit en van designer merken. Maar goed, dat kost veel en je hebt echt niet alles nodig. Voor mij is kleding lenen daarom een uitkomst. De kledingbieb zit op fietsafstand en ongeveer 1x per maand haal ik wat nieuws. Daar ben ik dan vaak een maand fan van en dan wil ik toch liever weer wat anders. Zo ervaar ik genoeg afwisseling, kan dingen uitproberen, maar hoef niet altijd te kopen. Het bespaart ook geld, want kleding lenen is goedkoper dan al die kleding kopen. Wanneer ik dan toch iets koop, mag dat ook wat duurder zijn. Want het is een bewuste aankoop die nog jaren meegaat. Uiteindelijk wordt dat op lange termijn goedkoper dan al die kleding waar je na een paar maanden op uitgekeken bent…

Wat doe jij verder in je leven om het verschil te maken?

Ik heb bewust geen auto. Ik vlieg alleen wanneer het nodig is en probeer waar mogelijk de trein te nemen. Maar soms is het prijsverschil zo groot, dat ik toch in het vliegtuig stap. Mijn rekening als start-up ondernemer is helaas niet oneindig en soms moet ik ook financiële keuzes maken.

Ik ben zuinig met energie en water (douche kort). Ik hergebruik en recycle ongeveer alles. Pakpapier, bakjes, flesjes – dat heb ik echt meegekregen vanuit huis. Wat we in de binnenstad van Amsterdam qua afval kunnen scheiden, dat scheiden we braaf.

Ik ben flexitariër waarbij ik heel bewust vlees eet, maar sowieso niet meer dan 3x per week. Als ik een hele week zelf kook, dan maak ik eigenlijk zelden iets met vlees en anders kom ik niet verder dan gehakt. Mijn moeder at geen vlees, dus ik ben ook niet gewend om veel vlees te eten. Met vis ben ik nog zuiniger… zit ook niet echt in mijn dieet en de oceanen hebben we ongeveer leeggevist dus tja… Ik heb een zuivelallergie gehad, die is nu minder, maar daardoor drink ik eigenlijk al mijn hele leven vooral soyamelk – nu heb je ook havermelk en andere lekkere keuzes. Die had je vroeger niet! Wel eet ik kaas. Maar naast mijn allergie, drink ik ook uit milieuoverwegingen eigenlijk geen koeienmelk. Tenzij ik ergens ergens op het ‘platteland’ ben en de plaatselijke koffietent noch haver noch soya heeft, dan ga ik wel overstag en kies ik voor een koffieverkeerd met dan toch maar koeienmelk.

Verder hoop ik binnenkort een huis te kunnen kopen met mijn vriend. Ik heb al aangekondigd dat interieur ook zo duurzaam mogelijk moet;-).

En verder is mijn kledingkast natuurlijk super duurzaam!

Wie zijn jouw voorbeelden of rolmodellen?

Ik heb niet echt 1 of een paar rolmodellen… maar ik heb wel bewondering voor mensen die hun eigen ding weten te doen, ook al is dat soms niet helemaal volgens de maatschappelijke norm. Zo denk ik aan een vriendinnetje dat na haar middelbare school haar eigen bedrijf startte en daarvan kan leven, en hoe zij op die manier haar leven vorm geeft.

Wat zou de eerste prioriteit moeten zijn voor modebedrijven die duurzamer willen worden?

Kijk naar waar je goed in bent en vanuit daar naar welk startpunt je kan gaan verduurzamen. En transparantie! Zonder transparantie weet je niet of je duurzaam bent of niet. Transparantie is wat mij betreft een essentiële voorwaarde om te kunnen zeggen waar je staat op gebied van duurzaamheid en/of je je bedrijf als ‘duurzaam’ zou kunnen aanmerken. Bij veel bedrijven, ook als ze goed bezig zijn, is er vaak nog wel wat te winnen op gebied vam transparantie: hoe zit jouw keten in elkaar? En is die keten een closed loop? Want het stopt niet bij de verkoop van het product.

Wat is jouw motto?

Je kan beter spijt hebben van wat je wel hebt gedaan, dan van wat je niet hebt gedaan.

Dankjewel voor het gesprek, Nanette!

Meer weten of een Sustainable Fashion Gift Card kopen? Klik door naar de website.

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang 15% korting!