Is duurzame mode duur? Ontdek hoe je er anders naar kan kijken.

Is duurzame mode duur? Ontdek hoe je er anders naar kan kijken.

Door Laura on 12th Aug 2021

Laten we dit vooroordeel over duurzame mode even onder de loep nemen! Want zoals altijd ligt de waarheid ergens in het midden. Bovendien kan je er op een slimme manier mee omspringen!

Jouw persoonlijke oordeel

Of je dat bio katoenen jurkje duur of goedkoop vindt is persoonlijk. Misschien ben je wel in een vrolijke bui waarin je jezelf wil verwennen en de prijs minder belangrijk is. Of misschien denk je wel aan wat je mama altijd zei over kleding. Het hangt af van het moment van de dag, van je gemoed, van je opvoeding,... Tegelijk reflecteert het hoe belangrijk je iets vindt in het leven.

Als je dit op een objectieve manier op één moment zou meten, kom je bij een concept dat economen en marktonderzoekers de “prijselasticiteit van de vraag” noemen. Dit meet hoeveel “rek” er zit op de prijs van een product. Als de verkoper zijn prijs verhoogt, zal je dan nog bereid zijn om het product te kopen? Vele grote bedrijven passen dit principe toe om een zo hoog mogelijke prijs te kunnen bepalen. Zo veel mogelijk winst dus, geen eerlijke benadering. Vele kleine modebedrijven zullen eerder hun prijs opbouwen op basis van de kosten die ze hebben om iets te maken.

De keuzes die een fabrikant maakt

Dat brengt mij bij de keuzes die een fabrikant of een kledingmerk maakt.

Er zijn natuurlijk kosten om een product te maken. Doe je dit als kledingmerk op een bewuste manier, met nauwgezette keuzes voor de meest ecologische materialen en dicht bij huis (minder transport, minder CO2 uitstoot) dan kost het bijna altijd meer. Eén meter linnen die in Europa geweven wordt is al snel 3 tot 5 keer duurder dan regulier katoen uit Azië. Kleinere bedrijven hebben niet de schaalvoordelen waarvan de grootste modeketens profiteren. Bovendien heeft fast – bijna wegwerp – fashion een verdoken kost. Denk maar aan vervuilde rivieren, dwangarbeid in de katoenindustrie, hoge afvalbergen en microplastics die vrijkomen bij het wassen. Je betaalt als het ware niet de werkelijke kost van je aankoop. 

In theorie zouden bedrijven een prijs kunnen bepalen die rekening houdt met verschillende factoren. Dan zouden ze bijvoorbeeld de CO2 uitstoot die vrijkomt bij de productie doorrekenen naar een kost waar de eindverbruiker voor betaalt. Dit kan dan weer geïnvesteerd worden in technologie die de CO2 uitstoot verlaagt of in compensatie van deze uitstoot. Maar is dat in de praktijk wel haalbaar?

Foto: Markus Spiske - Unsplash

Een betere route lijkt mij dat overheden en bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen en bewustere keuzes maken (zonder aan greenwashing te doen). Wanneer jij vervolgens kiest voor een merk dat die bewuste keuzes maakt, is het mogelijk dat je meer betaalt, maar de verborgen kost zal lager zijn. 

Natuurlijk heeft ook niet iedereen hetzelfde budget, en kan dat het moeilijker maken om de keuze te maken waar jij achter staat.

Hoe ga je er slim mee om? Kijk naar de kost per draagbeurt

Een fijne manier om de prijs van een kledingstuk te beoordelen is kijken naar de "cost per wear", ofwel de kost per draagbeurt. Dat is de prijs in verhouding tot het aantal keer dat je het kledingstuk draagt.

Een galajurk die je enkel koopt voor een gala en nadien nog een tweede keer draagt, heeft een torenhoge cost per wear. Veronderstel dat je deze galajurk in een (fast fashion) modeketen koopt voor 100 euro. Dan is de cost per wear 50 euro (100 euro aankoop delen door 2 keer dragen). Misschien is iets huren, lenen of preloved kopen wel een duurzamere keuze.

Een kledingstuk dat je zeer vaak draagt, denk aan een jeans of een klassieke blazer, zal echter een lage kost per draagbeurt hebben.

Foto: Jasmin Chew - Unsplash

Tips om je te helpen de cost per wear laag te houden

  • Hoe vaak zal je het dragen? Voor welke gelegenheden? Tijdens welke seizoenen? Kan je het makkelijk met andere kledingstukken combineren?
  • Beoordeel de kwaliteit van de stof: gaat deze lang mee of zal je snel gaatjes krijgen? Zal het kledingstuk lang zijn kleur behouden en mooi blijven? Kan het kledingstuk veel wasbeurten aan?
  • Is het een tijdloze kleur en model? Een print waar je verliefd op bent kan, maar je weet nooit zeker of dat na 5 jaar nog zo zal zijn.
  • Kan je het repareren wanneer het kapot is?
  • Moet het kledingstuk zich “zetten”? Dan is de kans groter dat het lang zal meegaan!

Ik leg dit even uit: jaren geleden bevatte een jeans geen elastane, de jeans moest zich naar je lichaam vormen na vele keren dragen. Tegenwoordig bevatten de meeste jeansbroeken elastane, waardoor een jeans onmiddellijk mooi past. Maar, de elastane verliest zijn elasticiteit na verloop van tijd zodat je broek sneller verslijt. Bovendien is elastane een synthetisch materiaal en zijn broeken met elastane moeilijker te recycleren.

In het voorbeeld van de jeans: koop je een jeans van 200 euro, maar draag je deze 50 keer per jaar gedurende 5 jaar, dan is de cost per wear maar 0,8 euro.

De cost per wear van een linnen pyjama is laag!

Van een linnen pyjama zal de cost per wear nog lager zijn. Pyjama’s draag je vaak intensief, je hebt er meestal geen 10 van! Linnen is een stevige stof die jarenlang mooi blijft en gemakkelijk jaren meegaat zonder gaatjes of slijtage.

Een linnen winterpyjama kost je ongeveer 150 euro. Stel dat je deze afwisselend met 2 andere pyjama’s draagt, 5 jaar lang en 8 maanden per jaar. Dat zijn 400 nachten in totaal. De pyjama kost je dus 0,40 euro per nacht. Een investering die op lange termijn goed meevalt, toch?

Feedback of vragen? Laat het ons weten: hello@honesse.com

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang 5% korting!