Ik deed mee aan de 30 days wardrobe challenge

Ik deed mee aan de 30 days wardrobe challenge

Door Laura on 11th Jun 2020

De afgelopen 4 weken werd ik uitgedaagd om meer uit mijn kleerkast te halen, challenge accepted! 

Deze 30-daagse uitdaging werd georganiseerd door Bie Noé van B.right, bekend van haar Sustainable Fashion Tours. Met het initiatief wil Bie haar deelnemers op het juiste pad zetten om de connectie met hun kleerkast te verbeteren. En dat is iets wat velen, inclusief mijzelf, goed kunnen gebruiken. Want hoeveel kledingstukken hebben we gemiddeld in onze kasten hangen, en hoeveel daarvan dragen we eigenlijk?

Volgens een onderzoek van verhuisbedrijf Movinga, dragen de Belgen slechts 12% van wat in hun kledingkast hangt regelmatig. In Nederland is dat 29%. Dat is zonde van alle grondstoffen en vakmanschap die in het maken van de stukken gekropen is. Als je weet dat er alleen al 10 000L water nodig is om één outfit te maken (jeans + t-shirt), dan mogen we er zeker wel bewust mee omspringen. Dit past ook helemaal in de slow fashion gedachte van waaruit Honesse ontstaan is.

Bie zorgde voor een dagelijkse basisopdracht in mijn mailbox. De opdracht zou mij helpen mijn kleerkast beter te leren kennen. Ze opende tegelijk een speciale Facebook groep voor de deelnemers. 2 keer per week ontvingen we extra tips (blogs, video's, artikels) en een intensievere opdracht.

Ik startte de challenge met het maken van stapeltjes van gedragen en ongedragen kleding. Om het iets makkelijker te maken, beperkte ik dit taakje tot de zomerkleren. Elk kledingstuk werd genoteerd in een Excel sheet, kwestie te weten met wat ik aan de slag zou gaan! Een eerste conclusie van deze inventaris? In mijn zomerkleerkast zitten 72 kledingstuks, waarvan slechts 29 regelmatig gedragen. Met de 43 weinig tot nooit gedragen stuks kon ik aan de slag in de basisopdracht: proberen om iedere dag van de 30-dagen challenge er eentje van te dragen. Waarom 30? Omdat er 22 dagen nodig zijn om een nieuwe gewoonte te creëren!

Soms was dit gemakkelijk, soms ook totaal niet. Zo was het een speciale periode, in volle lockdown in mijn home office en met een peuter en kleuter erbij. Dat maakte dat ik 's ochtends (soms) iets meer tijd had dan gewoonlijk om combinaties en vergeten kledingstukken te proberen. Soms gaf dit een leuk en verrassend resultaat, maar even vaak deed het mij beseffen dat het kledingstuk beter een nieuwe eigenaar zou vinden. Want niet meer mooi passend, te moeilijk om te combineren, niet meer mijn stijl of te synthetisch voor de zomer. Sommige dagen was het bovendien verleidelijk om een basic en comfortabele outfit uit de kast te nemen, die bovendien peuterproof was (en dat is: vuil mag worden of kapot mag gaan).

De speciale extra's waren minstens even waardevol. Zo werd ik uitgedaagd om stil te staan bij kleur (welk kleurentype ben ik?), om te analyseren wat mijn stijl is en waar mijn sterktes liggen. De emotionele waarde van sommige kledingstukken kwam aan bod, net als een introductie over het mindful omgaan met jezelf en je kledingkast. Als experte in duurzame mode kreeg dit thema van Bie natuurlijk de nodige aandacht. En in de juiste volgorde, want ook repareren, upcyclen en tweedehands (ook wel "preloved") kwamen aan bod. Tussendoor werden er heel wat tips gegeven, bijvoorbeeld om je sterke punten te accentueren, over duurzame modemerken,...

In de gesloten Facebook groep werden a volonté en soms met een beetje schroom selfies gepost van nieuwe combinaties, geslaagd en minder geslaagd. Preloved en zelfs geërfde kledingstukken, samen met hun bijzondere verhalen. Opvallend was de positiviteit in de groep en het engagement van Bie om op elke foto feedback te geven. Een extra motivatie om de challenge tot het einde vol te houden!

Wat leerde ik er persoonlijk uit?

1. Elke dag feest! Ik spaar de mooie dingen voor speciale gelegenheden waardoor ik ze maar enkele keren per jaar draag. Dat is zonde! Mooiere stuks vaker dragen geeft meteen een feestelijk gevoel, en je zal je er alleen maar beter door voelen. En het is altijd beter om overdressed te zijn dan underdressed, toch?

2. Let op met de rok! Ik stelde vast dat ik mijn rokken moeilijk kan combineren, vooral die met print. Ik zal dus in de toekomst twee keer nadenken alvorens ik weer een rok koop. Heb jij kledingstukken in je kledingkast waarmee je moeilijk combinaties kan maken?

3. Preloved is duurzaam. Dus zonde dat er niets preloved in mijn kast hangt. Als het lukt om voor mijn dochter mooie dingen tweedehands te vinden, dan moet dat voor mijzelf toch ook lukken? Opdrachtje voor mijzelf: zoeken naar leuke tweedehandswinkels, of eens op Vinted kijken wanneer ik iets specifiek zoek. Ook kleren ruilen kan fijne resultaten opleveren.

4. Herstellen is een must, en upcycling een fijne manier om een ongedragen kledingstuk een tweede leven te geven. Dit deed ik al eens eerder met kinderkleren, met de hulp van een kleermaker, maar er is veel meer mogelijk. Zo heb ik plannen om van een veel te zomers kleedje een topje te maken, van een zijden rokje een sjaal en van een romper van mijn dochter een hemdje voor haar. Ik ben echter een dummy met naald en draad, dus nog enkele stappen verwijderd van mijn plannen...

5. Comfort is belangrijk, dat mijn kledingstukken kinderproof zijn ook. Als ik mij er niet 100% comfortabel in voel qua pasvorm, kan ik het beter niet kopen. Wat kinderproofheid betreft, volgens mijn stijl draag ik het liefst dingen zonder print, maar daarop zie je ook makkelijker vlekken…

6. Je stijl goed kennen is één van de sleutels tot een duurzamere kledingkast. Ik dook in de kledingkast van mijn dromen en stelde een moodboard samen. Erg leuk om te doen en iets waar ik mij zeker nog in zal verdiepen. Pinterest is een handige tool hiervoor. Een aanrader voor iedereen die bewuster met zijn kledingkast wil omgaan.

Na deze 30 dagen organiseert Bie verschillende vervolg workshops, bijvoorbeeld over kleur, stijl en zelfs een basisworkshop naaien & upcycling. Ideaal om stap voor stap naar een goed werkende kledingkast te evolueren, waar je optimaal van kan genieten.

Ook deelnemen aan de challenge? In september zal hij opnieuw lopen! Volg B.right om op de hoogte te blijven.

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang 5% korting!