Hoe duurzaam is linnen?

Hoe duurzaam is linnen?

Door Laura on 23rd Feb 2021

Deze luchtige zomerstof ken je van de klassiekers: de linnen zomerbroek (al dan niet wit) en het ecru hemd. Of van de luxueuze linnen tafellopers en servetten voor aangeklede tafels in landelijke stijl. Laat je aangenaam verrassen: linnen is namelijk samen met hennep één van de meest ecologische stoffen! Het heeft verrassend veel voordelen, en weinig nadelen. In deze blogpost lees je 9 redenen waarom linnen een duurzame stof is. Goed nieuws dus voor de liefhebbers!

1. Linnen spaart transport uit

Linnen wordt gemaakt uit de vezels van de vlasplant. Vlas is typisch Europees en wordt hier al 5000 jaar verbouwd voor textiel. Ook in Azië wordt vlas geteeld maar de kwaliteit is niet hetzelfde en het droogproces is niet overal even ecologisch. Wanneer vervolgens ook het kledingstuk in Europa genaaid en afgewerkt wordt, dan scheelt dat heel wat transport. Denk maar eens aan het verschil tussen de reis die een kledingstuk uit China (grofweg 7600 km) of eentje uit Litouwen (1450 km) aflegt.

Koop je een linnen broek, topje of hemd bij een grote keten? Dan is de prijs waarschijnlijk heel wat lager, maar is de kans ook groot dat het niet over Europees linnen gaat en dat de arbeidsomstandigheden onvoldoende eerlijk zijn.

2. Vlas groeit gemakkelijk op eigen kracht

In vergelijking met katoen is er minder landoppervlak nodig is voor een zelfde hoeveelheid linnen stof. Bovendien groeit vlas gemakkelijk met bijna geen pesticiden, onkruidbestrijders en chemische meststoffen. Om goed te groeien heeft vlas 4 keer minder meststoffen nodig dan katoen. Linnen is niet per definitie biologisch, maar het verschil met niet-biologisch linnen is erg klein (en dat is ook weer anders bij katoen). 

Je kijkt best wel uit naar linnen dat minstens Oekotex gecertificeerd is. Dat wil zeggen dat er geen giftige reststoffen achtergebleven zijn die slecht zijn voor je gezondheid.

3. Er is minder water nodig

Vlasplanten hebben genoeg aan regenwater, er is dus geen extra irrigatie nodig. Met ieder kledingstuk uit linnen in plaats van uit katoen spaar je dus ook nog eens massa's water uit.

Die hoeveelheid is gigantisch. Volgens de Europese Confederatie van Linnen en Hennep is voor een linnen hemd 6,4L water nodig, voor een katoenen hemd of t-shirt is dat 2700L!

Foto: zomercollectie - binnenkort bij Honesse

4. Er gaat niets verloren

Na het droogproces wordt het vlas mechanisch verwerkt: de vezels worden van het stro gescheiden. Hierbij gaat niets verloren! Met de korte vezels van het vlas wordt touw en grof garen gesponnen. De lange vezels leveren een fijn linnen garen op. En met het stro wordt plaatmateriaal voor de bouwindustrie gemaakt. De zaadjes (lijnzaad) vind je dan weer terug in voeding, zeep, houtbescherming en verzorgingsproducten.

5. De Europese vlasteelt absorbeert CO2

Tijdens de groei van de planten nemen ze CO2 op uit de atmosfeer. Elk jaar absorbeert de teelt van vlas in Europa 450 000 ton CO2, dat is gelijk aan 286 van Amsterdam naar New York vliegen. De vlasteelt draagt hiermee ook bij aan het verminderen van broeikasgassen, wat een positieve impact heeft op de opwarming van de aarde.

6. Het is een sterke stof die lang meegaat

De vezels van linnen zijn tot 30% sterker dan de vezels van katoen. Bovendien is de stof antistatisch (trekt geen pluisjes of stof aan) en heeft ze een natuurlijke weerstand tegen motten. Linnen blijft mooi in vorm en wordt soepeler en zachter na iedere wasbeurt. Je linnen kleding kan zo wel tot 30 jaar meegaan.

7. Er zijn minder kleurstoffen nodig

Omdat linnen een holle vezel heeft, neemt het gemakkelijk kleurstoffen op. Er zijn dus minder kleurstoffen nodig. Even opletten wel: om puur wit linnen te bekomen zijn in het bleekproces zware chemicaliën nodig. Beter zijn de natuurlijke en zachte tinten zoals gebroken wit, lichtgrijs en aardetinten.

Foto: linnen pyjama's. Bekijk ze hier

8. Geen microplastics en biologisch afbreekbaar

Linnen is een volledig natuurlijke stof, het laat dus ook geen microplastics vrij tijdens het wassen. Op het einde van z'n leven is linnen biologische afbreekbaar. Knip de labels van je kledingstuk (en controleer best of het 100% linnen is), scheur of knip de stof in repen, en na 6 maanden in volle grond is het gecomposteerd.

9. Voor de minst mogelijke impact vermijd je strijken

Eén van de gekende nadelen van linnen zijn de kreuken. En strijken verbruikt natuurlijk ook heel wat energie. Tip: strijk je linnen kledingstuk wanneer het nog nat is na het wassen, zonder stoom en binnenstebuiten gekeerd. Ook hangend drogen op een kapstok maakt een verschil uit.

Anderzijds, de kreuken van linnen geven het ook een beetje zijn charme! Het hangt af van jouw smaak en de toepassing of je het ziet zitten om het strijken over te slaan. Ik vind het persoonlijk niet erg dat mijn linnen pyjama wat gekreukeld is, een linnen topje heb ik liever gestreken.

Wij van Honesse zijn echte linnenlovers! Je vindt hier linnen pyjamabroeken, shorts, t-shirts en tops, en linnen nachthemden. Binnenkort komt er een capsulecollectie met jumpsuits, broeken, topjes en enkele jurken bij. Alles is gemaakt in kleine ateliers in Litouwen waar de kleermaaksters een eerlijk loon verdienen. De merken gebruiken enkel Europees linnen met Oekotex label (dus zonder giftige stoffen). 

--> Bekijk hier de linnen nachtkleding.

--> Benieuwd naar de linnen kleding? Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven!

--> Meer lezen over linnen? Lees het artikel hier.

Bronnen: Baltic-Flax, Lifegate.com, Mastersoflinen, Linenme, Gentfairtrade, Fabric.com, blog.fabrics-store, envormation.org, Libeco, European Linen and Flax

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang 5% korting!