Het avondritueel van Lily Joan Roberts

Het avondritueel van Lily Joan Roberts

Door Laura on 17th Sep 2021

Een avondritueel helpt je te ontprikkelen en tot rust te komen. Maar hoe doe je dat precies? Ik had er een inspirerend gesprek over met Lily Joan Roberts. Lily is eco-chef en holistisch coach. Als coach begeleidt ze je op een helend pad naar optimale gezondheid, energie en mentale helderheid. En daarin speelt ook slaap een belangrijke rol. Daarnaast is Lily het model op de foto’s van onze eerste pyjama collectie. Benieuwd naar het heilige avond ritueel van Lily? Lees verder!

Lily, hoe ziet jouw ideale avondritueel eruit?

Mijn avond ritueel is heilig!

Ik voorzie minstens een uur voor het slapengaan om in slaapmodus te geraken. Dan maak ik een kruidenthee voor mijn vertering en de slaap. Dat is mijn slaapthee van Pukka (waar valeriaan inzit) of ik maak mijn eigen combinatie met kamille, venkel, zoethout, soms munt erbij, voor de vertering en een rustige slaap. Lavendel, lindebloesem en verveine doe ik er ook soms bij.

Daarna hou ik een ademhalingsmomentje. Je hersenen hebben de hele dag “aan” gestaan, en via je ademhaling kan je die energie gebruiken om je lichaam te vertellen dat het tot rust aan het komen is. Door je ademhaling bewust te vertragen, waarvoor je je hersenen en concentratie gebruikt, kom je uit je sympatisch zenuwstelsel (het “actieve” systeem) en wordt je parasympatisch zenuwstelsel (het “rust” systeem) getriggerd. Hierdoor kom je tot rust, verloopt je spijsvertering beter, en geraak je in je lichaam en uit je hoofd. Je laat je lichaam weten dat het veilig is om te ontspannen en te verteren.

Pas daarna doe ik meditatie. Soms is dat maar enkele minuten, wanneer ik erg moe ben bijvoorbeeld. Dan ben ik uit mijn hoofd, volledig in rust en kan ik gewoon zijn. Soms met muziek, soms zonder, en zo laat ik de dag los.

Ik zorg ervoor dat ik niet naar een scherm kijk, zodat het blauwe licht me niet terug kan activeren. De laatste dingen voor het slapengaan doe ik in natuurlijk licht of zelfs in het donker. Als er nog wat spanning zit in mijn benen van een dag actief te zijn, stretch ik wat. Dan verlucht ik mijn kamer goed en kruip in bed, soms met een kersenpitkussentje.

Welke dingen zorgen nog voor rust?

Ik heb mijn slaapkamer bewust ingericht om mij tot rust te kunnen brengen. Ik vermijd stimulerende elementen of spullen die mij aan iets anders doen denken. Zo is mijn slaapkamer alleen om te slapen.

Ik lees super graag, dat kan ook rust brengen.

De afwas doen is ook fijn, rustig met een muziekje. En leuk om op te staan met een propere keuken.

Ook aan zelfzorg besteed ik veel aandacht: mijn lichaam insmeren, mijn gezicht wassen en insmeren, mijn haren kammen, dry brushing doen, mijn huid verzorgen met verschillende etherische oliën, mijn tanden poetsen. Dat zijn momenten die mij toelaten om van de dag naar de nacht over te schakelen.

Ook nog even vermelden dat ik pas ontdekte hoe fijn linnen beddengoed is. Het maakt een wereld van verschil! Linnen stof is het beste ooit, de juiste stof op mijn lichaam, onder mijn lichaam, boven mijn lichaam. Een echte meerwaarde voor mijn avond en mijn slaap.

Doe je dit ritueel elke avond, en hoe flexibel vul je het in?

Ik zie het zeker als een ritueel. Het is heilig voor mij maar niet rigide.

Afhankelijk van hoe druk mijn dag was, en of ik bezoek had, kort ik soms mijn ritueel in. Maar ik weet dat mijn ritueel mijn toolbox is, waarvan ik weet hoe de tools te gebruiken. Thee komt er altijd aan te pas. En in elk geval vermijd ik schermen voor het slapengaan.

Wat doet je ritueel met jou en met je slaap?

Het maakt een ongelofelijk verschil, mijn slaapritueel! Het ondersteunt mijn circadiaans ritme (dat is mijn biologische klok van 24h) daar hoort ook een ochtendritueel en slaapritme bij.

De transitie van de actieve tijd naar slaap en rust voor je gaat slapen, is erg belangrijk. Het zorgt ervoor dat het slaaphormoon melatonine in je systeem kan insijpelen. Wanneer je dan gaat slapen is de melatonine volledig ingewerkt en kan het tot een diepe rust leiden.

Het helpt ook om vroeger te gaan slapen, tussen 10 uur en 11 uur is dat voor mij. Ook al slaap ik eenzelfde aantal uren, toch voel ik mij uitgeruster de volgende dag. Het laat de ontgifting beter toe, mijn lichaam herstelt beter, en mijn gedachten worden beter verwerkt.

Als je kijkt naar de verschillende fases van de slaap, dan is vooral die eerste fase cruciaal en wil ik ervoor zorgen dat die eerste fase optimaal is. Als ik dat niet doe heb ik een licht katerachtig gevoel ’s morgens. Als je dat herkent en denkt dat dat normaal is, het heeft dus te maken met je slaapkwaliteit.

De slaapkwaliteit is op zich belangrijker dan het aantal uren dat ik slaap. En mijn avondritueel helpt daarmee. Wanneer er dan toch eens een slechte nacht is, of ik heel laat ga slapen, dan helpt mijn ritueel mij om gemakkelijk terug te klikken in de routine, waardoor ik sneller herstel van de slechte nacht.

Welke rol speelt voeding in je slaapritueel?

Om te beginnen eet ik zo vroeg mogelijk op de avond, om zo lang mogelijk te verteren. De keren dat ik toch laat eet, merk ik dat onmiddellijk aan mijn slaapkwaliteit. Verder eet ik niet te veel zoet ‘s avonds, zodat ik geen sugar rush krijg vlak voor het slapen gaan.

De tips van Lily om te starten met een avondritueel:

  • Vermijd schermen ’s avonds. Zoek een activiteit waar niets digitaal bij aan te pas komt, die je met kaarslicht of in het donker kan doen. Blauw licht doet je serotonine activeren, doet je lichaam denken dat het tijd is om wakker te worden waardoor er adrenaline in je systeem komt. Je zal letterlijk op gang komen en minder diep slapen.
  • Drink een kruidenthee met rustgevende kruiden. Alcohol kan je beter vermijden, het helpt enkel om in slaap te vallen maar stoort de diepe kwaliteit van de slaap.
  • Zorg dat je slaapkamer zo veel mogelijk rust uitstraalt. Linnen beddengoed en een linnen pyjama zijn ideaal om in te slapen.
  • Het is niet saai of oubollig om vroeg in bed te kruipen of om belang te hechten aan je rust! Je kan gerust genieten van het uitbollen en van jezelf de tijd te gunnen ’s avonds. Dat is echt een meerwaarde in je dag! En het bepaalt hoe je opstaat, hoe helder je denkt, hoe productief je bent, hoe je straalt gedurende de dag.
Je kan Lily volgen op Instagram via @lilyjoanroberts.
De linnen pyjama's van Honesse zijn nu beschikbaar! 
Je bekijkt ze hier.
Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang 5% korting!