Het avondritueel van Elise Deygers

Het avondritueel van Elise Deygers

Door Laura on 9th Dec 2021

Een herstellende nachtrust begint al vanaf ‘s morgens! De dingen die je doet overdag en vooral in de laatste uurtjes van de avond hebben namelijk een impact op je nachtrust.

In deze reeks van blogs interviewde ik inspirerende vrouwen over hun avondritueel. Vandaag is dat de Elise Deygers. Elise (28) is een enthousiaste coach. Ze motiveert graag vrouwen en mannen om rust en balans te vinden, en om hun eigen leven in handen te nemen . Bovenop haar coaching, zumba en meditatielessen begeleidt Elise teambuildings en is ze betrokken bij de organisatie To Walk Again.

Foto: Elise Deygers

Elise, je coacht mensen op het vlak van ademhaling, beweging en bewustzijn, hoe ben je daartoe gekomen?

Een jaar geleden kwam ik terug van een wereldreis. Tijdens die reis heb ik heel wat soulsearching gedaan (zonder dat op dat moment zo te noemen). Ik volgde een opleiding om yoga lesgever te worden, en toen zijn alle puzzelstukjes in elkaar gevallen en ben ik als coach gestart.

Ik coach mensen om in het leven meer durf te vinden. Mensen die het gevoel hebben even vast te zitten en niet meer weten waar hun energie te vinden, of die net te veel energie gebruiken en daardoor net te veel hun batterijtje leeg maken.

Kan je iets meer vertellen over jouw eigen batterijtjes?

Ik heb altijd veel energie en ben heel enthousiast. Omdat ik erg empathisch ben neem ik veel energie over van anderen. Mijn enthousiasme zorgt er dan weer voor dat mijn batterij volledig kan leeglopen. Dan merk ik ‘s morgens dat ik onrustig of niet diep genoeg sliep.

Mijn avondritueel is het moment waarop ik de overgang naar rust maak, en dat is erg belangrijk voor mij. Het helpt mij bovendien tot rust te komen na de actieve zumbalessen die ik ’s avonds vaak nog geef.

Ik heb trouwens ook een ochtendritueel, zodat ik mijn lichaam kan laten weten dat de dag begonnen is.

Hoe ziet jouw avondritueel eruit?

Een hele belangrijke om mee te starten: minstens een uur voor het slapen gaan vermijd ik alle schermen. Mijn gsm en wifi gaan aan de kant, en ik kijk liever niet meer naar een spannende serie (een mooie trage film kan dan weer wel!).

Ik ga dan in rustmodus. Ik doe iets creatiefs, of iets rustigs zoals douchen (het letterlijk afspoelen van de dag!). Een spelletje of een babbel met mijn vriend, een mandala kleuren of een beetje stretchen. Als allerlaatste drink ik nog een glas water, poets mijn tanden en ga rustig naar mijn slaapkamer.

Foto: Pexels-pixabay

Op het moment dat ik in bed kruip, weet mijn lichaam al dat het tijd is om te gaan slapen. Dan schrijf ik nog wat in mijn journal of lees een beetje. Soms masseer ik mijn voeten nog even, of verzorg ik mijn gezicht. Vervolgens doe ik een ademhalingsoefening, die sla ik nooit over.

Hoe gaat dat juist, jouw ademhalingsoefening?

Ik gebruik hiervoor twee technieken. De Ujayi ademhaling, ook wel oceaan ademhaling genoemd, in combinatie met de buikademhaling. 

Bij de buikademhaling laat je je buik uitzetten als een ballon bij het inademen. Bij het uitademen ontspan je en zakt je buik weer.

Ujayi is een heel specifieke techniek waarbij je je keel een beetje vernauwt, zoals wanneer je een raam aanwasemt. Je ademt door de neus in en uit, maar door de keel te vernauwen krijg je meer controle over de luchtstroom. Hierdoor krijgt je lichaam het signaal dat het rustig kan worden.

Je ademt bijvoorbeeld 4 tellen in, en dan 5 tot 8 keer uit. Dat doe ik een 5 tot 10-tal keer, en dan voel ik al dat ik moe word. Het is iets meditatief omdat je volle aandacht naar je ademhaling gaat, waarbij je gedachten vertragen. Daarna is het fijn om in slaap te dommelen.

Is dit een ritueel voor jou?

Absoluut. Ik wil mijn lichaam goede gewoontes en een lichaamsgeheugen aanleren. Want ik ben de bestuurder van mijn eigen lichaam! En zo weet ik zeker dat mijn batterij weer genoeg oplaadt.

Kwalitatieve, diepe slaap is dan ook erg belangrijk, voor iedereen. Je kan mentaal zo vermoeid zijn dat je lichaam dat tijdens de nacht overneemt. Je gedachten blijven lopen en zelfs je dromen zijn extra vermoeiend. Je slaap kan je zelf beïnvloeden met een ritueel.

Heb je moeilijkheden met slapen, toon dan vertrouwen in je lichaam. Probeer de controle los te laten. Creëer een rustmoment, een overgangsmoment. Hou het eenvoudig, probeer gewoon de lat laag te leggen, bewust wat te ademen, en voor je het weet val je in slaap. Blijft het moeilijk? Zoek dan iemand die je hierin kan begeleiden.

Maar hoe wordt je dan bestuurder van je eigen lichaam?

Neem bijvoorbeeld stress. Wanneer je gestresseerd geraakt, kan je hier ook zelf weer een uitweg in vinden. Het gaat uiteindelijk om het vinden van een goede balans tussen yin (de vrouwelijke energie) en yang (de mannelijke energie). Yin geeft een tegengewicht aan yang. Yang staat voor actief zijn, stress en adrenaline. Yin vind ik in dans, koken, in de natuur zijn, in wandelen, rustig praten en in verbinding zoeken met anderen. Ook de pure focus op mijn zintuigen (ruiken, horen , proeven) is Yin.

Foto: @ventuurcoaching

Kan je wat meer vertellen over je ochtendritueel?

Wanneer ik mijn alarm van ver hoor (want mijn GSM ligt niet in mijn slaapkamer) neem ik een kwartier om rustig wakker te worden.

Ik begin dan met een ademhalingsoefening of met het zingen van mantra’s. Het maakt niet uit welke mantra’s en voor mij werkt het perfect om te voorkomen dat mijn gedachten gedurende de dag alle kanten uitdraaien.

Ik kijk naar mijn raam, zet het open en kijk even naar buiten. Daarbij denk ik dat het weer een prachtige dag is (ongeacht welk weer het is!) en zo leg ik de focus op het positieve. Een frisse wind erbij, de zon op mijn lichaam en zo krijgt mijn lichaam het signaal dat het tijd is om wakker te worden.

Daarna ga ik naar het toilet, spoel mijn mond (een reinigingspraktijk uit de yoga), drink een glas water en ben vertrokken. Soms lees ik nog wat, vooral wanneer mijn hoofd alle kanten uitgaat of als ik tijd voor mijzelf wil nemen. Even buitengaan is ook fijn om wakker te worden.

Welke tip heb je nog voor iemand die wil starten met een avondritueel?

Mijn allerbeste tip? Probeer een nieuwe gewoonte uit gedurende een 3-tal weken!

Die drie weken hebben je hersenen nodig om zich aan te passen en nieuwe verbindingen te leggen (dat wordt neuroplasticiteit genoemd). Vergelijk het met een wandeling. Door een bos wandelen waar nog geen pad is zal de eerste keer erg vermoeiend zijn. Maar je blijft zoeken en je past je aan. Hoe vaker je door hetzelfde bos, dezelfde route wandelt, hoe beter het pad bewandeld is. Je hersenen realiseren zich dan ‘ik ben hier precies al geweest’, het zal minder moeite kosten en het wordt bijna een gemakkelijk gravel pad! Kortom, zo bouw je een nieuwe gewoonte op tot het een deel van jou is.

Foto: Pexels – Tobi

Blijkt dan na die 3-weken proberen dat een nieuwe gewoonte niet werkt voor jou of te omslachtig is, dan kan je altijd nog een andere weg inslaan. Maar in elk geval, en dat merk ik ook in mijn begeleiding, mensen kunnen op een week of 3 – 4 al een andere weg inslaan. En dat geldt voor alles dat je leven een andere wending kan geven. Na 4 weken ben je vertrokken!

Meer weten? Volg Elise op Instagram via @Ventuurcoaching of via haar website ventuur.net

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang 5% korting!