null
De 5 leukste manieren om je garderobe te verduurzamen

De 5 leukste manieren om je garderobe te verduurzamen

Door Laura on 25th May 2021

Verrast het je dat we maar 12 tot 21% van de kleding in onze kasten dragen*? Vaak grijpen we steeds terug naar dezelfde favorieten en dat is zonde.

In deze blog lees je 5 leuke manieren om je garderobe een groene twist te geven! Zonder dat het je veel moeite, tijd of geld kost. En natuurlijk zonder aan stijl in te boeten!

1. Shop in je eigen kledingkast

Je eigen kledingkast is een prima startpunt want je kan er enorm veel over leren. Weet jij precies wat er in je kast hangt en wat je daarmee kan? Zonder je een namiddag af om je kleding te sorteren en stel een lijstje op:

  • Hoeveel heb je van elke soort? Jurken, broeken, t-shirts,... Wat draag je het liefst?
  • Welke kleuren komen het meest voor? Met welke sta je het beste?
  • Welke vormen kies je meestal? En welke flatteren je het meest?
  • Welke stoffen vind je terug: katoen, polyester,...? Controleer de labels om het zeker te weten!

Foto: Sarah Brown - Unsplash

Daarna kan je onverwachte combinaties maken die je de dagen erna zal dragen. Deze oefening maakt je ook snel duidelijk wat er nog ontbreekt in je kledingkast, en daarmee kan je een wishlist opstellen.

Nog een duwtje in de rug nodig of deskundige coaching? Dan is het programma van B.Right ideaal! In 21 dagen krijg je meer inzicht in jouw ideale garderobe. Zo vermijd je bovendien miskopen in de toekomst. 12 juni 2021 gaat het programma weer van start!

2. Koester wat je hebt

Beschouw je kledingstukken als waardevol, ook al hebben ze niet per se veel gekost. Want uiteindelijk zijn ze er om jou te laten stralen en je goed in je vel te laten voelen. Reden genoeg om ze goed te verzorgen!

Was je kleding zo weinig mogelijk. Zo kan je een gedragen kledingstuk opfrissen in de buitenlucht of door het even in de badkamer uit te hangen terwijl je een douche neemt. Een vlek kan je vaak lokaal verwijderen met water. Wanneer je wast, doe dat zo koud mogelijk en met een ecologisch wasmiddel.

Een losse knoop zet je best zo snel mogelijk weer aan. En tot slot de leukste tip: een vervelende vlek verdoezel je met een borduursel of een hippe patch.

3. Maak er iets nieuws van

Heb jij ook een kledingstuk dat niet 100% naar je smaak is? Denk aan een topje met een kraag die niet helemaal bij je past, een jurkje dat eigenlijk te kort is, een rokje in een mooie print die moeilijk combineerbaar is… Zet de schaar erin! De kraag van dat topje knip je eruit en je maakt er een V-hals van. Het jurkje dat te kort is kort je in tot een topje, het rokje met de moeilijk combineerbare print wordt een sjaaltje. Als je handig bent kan je dat zelf doen. Tutorials en inspiratie vind je op youtube of Pinterest. Of zoek een naaiatelier of naaisters in je buurt dat je hierbij kan helpen.

Toegegeven, dit vergt ietwat durf, maar je zal blij zijn. Want het resultaat is een kledingstuk dat je met plezier wél zal dragen!

Foto: Cottonbro - Pexels

Ook met kapotte kleding kan je meestal nog wel iets doen. Mijn eigen favoriet? T-shirts met gaatjes knip ik in lapjes van 10cm op 10cm. Netjes opvouwen en in een mooi doosje leggen. En voilà, je eigen gemaakte wasbare tissues!

Op Pinterest vind je tal van dit soort upcycling ideeën.

4. Probeer de ketting kledingruil

Kleding ruilen en tweedehands schatten zoeken is tegenwoordig geen taboe meer. En maar goed ook, want zo zou je wel eens een preloved pareltje op de kop kunnen tikken.

Een gloednieuw initiatief is de ketting kledingruil. Wanneer je hieraan meedoet komt er een tas met kleding voor je deur te staan. Je hebt dan enkele dagen de tijd om te bekijken of er iets voor jou tussenzit. Tegelijk vul je de zak aan met kledingstukken die nog mooi zijn, maar die je niet meer draagt. Klaar met de zak? Dan reist deze verder naar de volgende deelnemer.

Foto: Canva

5. Ontdek de nieuwe duurzame merken

Het shoppen in je kledingkast zal je helpen om te bepalen wat je echt nodig hebt. Ga je voor nieuw, probeer dan in eerste instantie een merk te vinden dat ecologische stoffen (biokatoen, linnen, lyocell,...) gebruikt en waarbij de productie op een eerlijke manier gebeurt. Denk aan de naaisters die een leefbaar loon verdienen, waarbij overwerk beperkt is en kinderarbeid al helemaal uit den boze. Dit zijn ook onze waarden, dus alle merken die je bij Honesse vindt werken hieraan mee. 

Wil je verder zoeken? Dan kan bijvoorbeeld Instagram je helpen, zoek op de hashtags  #duurzamemode, #duurzamekleding, #sustainablefashion. 

Websites zoals GoodOnYou kunnen je helpen in te schatten hoe serieus een merk hiermee omspringt. Tegenwoordig is het aanbod aan duurzame kledingmerken en (online) shops erg groot. Je zal zeker een merk vinden dat bij jouw stijl en budget past!

*Uit onderzoek van het internationale verhuisbedrijf Movinga blijkt dat we in België maar 12% de inhoud van onze kledingkast dragen, in Nederland is dat 21%.

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang 15% korting!