Beter slapen met een avondritueel

Beter slapen met een avondritueel

Door Laura on 13th Sep 2021

Leuk nieuws voor alle linnen fans! Binnenkort vind je hier bij Honesse onze eigen collectie pyjama’s. Vandaag leg ik graag de slogan van de collectie uit. Die is “Create your own bedtime ritual”. 

Slaap belangrijk noemen is een understatement. En voor heel veel mensen is het niet evident om een optimale nachtrust te hebben. Ook voor mij is dat een uitdaging. Als mama van twee kleine kinderen is doorslapen of lang slapen geen evidentie. Maar sinds kort besef ik dat mijn eigen gewoontes net zo goed een impact hebben.

Daarom vind ik het interessant om mij te verdiepen in avondrituelen. Want, alles wat je overdag doet of juist niet doet, heeft een impact op de kwaliteit van je slaap. Je hebt dus veel zelf in de hand.

Wat is zo’n avondritueel?

Een avondritueel is een reeks van vaste handelingen die je doet en die je tot rust brengen. Het is meer dan ontspanning, eerder ontprikkeling. Je geeft je lichaam het signaal dat het tijd is om een versnelling lager te schakelen. We zijn namelijk allemaal biologisch geprogrammeerd om te slapen, denk aan de slaaphormonen melatonine en adenosine die ervoor zorgen dat je klaar bent om te gaan slapen wanneer het je ideale bedtijd is. Maar onze moderne levensstijl durft deze hormonen te saboteren. Door bewuster om te gaan met je tijd in de avond, laat je de hormonen optimaal hun ding doen.

Voor mij is dat een onderdeel van zelfzorg. Hoe je het avondritueel invult is persoonlijk, dat kan met kalmerende activiteiten zoals meditatie of lezen, een warme kop thee en een huidverzorgingsroutine. Wie weet is het aantrekken van een mooie pyjama de laatste stap in je ritueel!

De zoektocht naar het ideale avondritueel

Het ideale avondritueel is in dit geval het ritueel dat voor mij werkt. Ik neem je graag mee in mijn zoektocht en hoop dat dit ook jou kan inspireren.

Ik las een boek en interviewde coaches en een psychologe over hun eigen avond ritueel. Terwijl ik dit schrijf zijn nog niet alle interviews afgerond, maar tot nu toe verzamelde ik een schat aan informatie en ideeën om zelf uit te testen.

Alle interviews met tips van de coaches, zullen in deze blog verschijnen, en als afsluiter van de reeks volgt een e-book met alle tips gebundeld.

Gemakkelijk zal het niet worden

Als ik eerlijk ben tegenover mijzelf ken ik mijn valkuilen. Zo werk ik vaak laat ’s avonds (want combi twee jobs en een gezin) zodat mijn hersenen ‘aan’ blijven staan en ik een overdosis blauw licht te verwerken krijg. Soms lees ik te lang omdat het boek meeslepend is en eigenlijk te weinig ontspannend. Ook de eindeloze scroll op Vinted en sociale media zijn een hinderlaag voor mijn nachtrust. Voor nutteloze, soms een beetje saaie ontspanning heb ik zogezegd geen tijd. Herkenbaar?

Gewoontes veranderen vraagt echter tijd en een portie doorzettingsvermogen. Maar voilà, ik ga ervoor. Vanaf deze week kan je elke week een blogpost lezen over het onderwerp. Ik hoop dat jij er ook iets aan hebt! Aarzel niet om jouw ervaringen te delen (hello@honesse.com of stuur een berichtje via Instagram).

Disclaimer

Heb je slaapproblemen? Dan kunnen onze tips je misschien helpen, maar ik zou vooral aanraden om hulp te zoeken bij een gespecialiseerde coach.

Benieuwd naar de collectie die eraan komt? Surf naar de wachtlijst om meer te lezen - en wie weet win je wel een pyjama.
Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang 5% korting!