6 tips om bewuster te shoppen

6 tips om bewuster te shoppen

Door Lorence on 17th Jun 2020

Groeien naar een meer duurzame kleerkast hoeft niet moeilijk te zijn. Je eerste stappen kan je nemen door met een ander oog naar je koopgedrag te kijken. Ik verzamelde voor jou 6 tips om je daarbij te helpen en zo bewuster te gaan shoppen.

1. Stel een wishlist op

Dit is meteen de beste tip die ik je kan geven. Het is voor mij persoonlijk de rode draad doorheen mijn bewuster koopproces en helpt me bij het reduceren van impulsaankopen, twijfelgevallen en dus ook mijn uitgaven. En eerlijk, wie wil er nu niet besparen op zijn garderobe, zonder te moeten inboeten op koopplezier en persoonlijke stijl?

Wanneer je online of offline shopt en over iets twijfelt, zet het dan op een “wishlist” zonder het te kopen. Dit kan een bord zijn op Pinterest, een geschreven lijstje, een Word document met foto’s ingeplakt, een apart fotomapje op je smartphone,… Whatever works for you!

Als een item door je hoofd blijven spoken en na enkele weken (of maanden) nog op je wishlist staat, dan zal dit een stuk zijn waar je veel plezier aan zal beleven. Wat je vergeet, heb je lekker uitgespaard en kan van je wishlist verdwijnen.

Moet je alles van je wishlist kopen? Neen, je weegt natuurlijk het ene stuk tegen het andere af, en daarbij kan de volgende tip je helpen.

Je vindt mijn persoonlijke wishlist hier op Pinterest

Sommige zaken staan er al jaren op, en kan ik maar niet verwijderen. Wie weet kom ik iets gelijkaardig tegen of vind ik het wel 2dehands… De wishlist biedt me zowel inspiratie als een houvast aan mijn stijl. Op mijn wishlist bij Honesse: De linnen pyjama in Soft Salmon en het “eco warrior” white T-shirt van Armed Angels. Armed Angels vind ik een topmerk! Ze hebben prachtige basics, die tijdloos en tegelijk trendy zijn. Daarnaast zijn ze volledig ecologisch én fairtrade.

2. Analyseer je favoriete kleding

Bekijk je favoriete kleding eens van dichterbij. Weet je nog waar je ze kocht en waarom? Welk gevoel gaven deze stuks jou wanneer je ze kocht en welk gevoel geven ze je nu wanneer je ze draagt? Wat maakt dat deze stuks je absolute favorieten zijn?

De antwoorden op deze vragen gaan je een stuk dichter brengen bij wat je graag draagt en geven je veel informatie voor je volgende aankopen.

Schrijf deze keypoints op, want je hebt ze nodig voor de volgende tip.

3. Maak een checklist

Keep your eyes on the prize en laat je niet verleiden! Je kan namelijk pas écht genieten van een kledingstuk als jij je daar helemaal goed in voelt. Stel dus een checklist op voor jezelf met wat jij belangrijk vindt aan een kledingstuk. Met de keypoints die je haalde uit tip 2 - het analyseren van je favo kledingstukken - ben je al een eind ver. Duid in je lijstje ten minste drie zaken aan waarop je echt streng wil zijn voor jezelf, zoals bijvoorbeeld een bepaalde stofsamenstelling, snit, stijl of kleur. Misschien zijn er bepaalde zaken die je net NIET meer wil kopen? Neem ze ook op in je lijstje.

Je finale checklist kan je op je telefoon bewaren of in je hoofd, als je goed kan onthouden!

Als je twijfelt aan een kledingstuk, je niet goed in je vel voelt tijdens het shoppen of net total loss gaat tijdens een shoppingtrip, heb jij je lijstje meteen bij de hand om je potentiële aankopen daaraan af te toetsen. Het voelt vast wat onwennig in het begin omdat het een nieuwe manier van winkelen is. Maar het zal je een garderobe opbrengen die helemaal bij jou, je stijl én je persoonlijkheid past.

Toets je checklist ook af aan je wishlist. Zijn er zaken die niet aan je voorwaarden voldoen? Misschien kan je deze dan maar beter schrappen… Er komt heus wel weer iets anders voorbij waar je geld wellicht beter aan besteed is.

4. Waarom shop je?

Denk eens goed na en vraag je af waarom je shopt. Shop je om je beter voelen? Of enkel uit pure noodzaak wanneer je iets nodig hebt? Of misschien is het wel een uit de hand gelopen hobby?

‘t is belangrijk om je bewust te worden van de reden waarom je winkelt en die kan natuurlijk variëren. Indien je vooral winkelt om je beter te doen voelen, dan kan je dat verder onderzoeken. Je doet dan wellicht vaak emokoopjes die je beter niet had gedaan, want koopgeluk is maar van korte duur. Google eens “instant gratification”. We geraken aan dat koopgeluk verslaafd, dus het is wellicht een goed idee om jezelf te trainen in het uitstellen van een aankoop. Een tip hier kan zijn om een doel te koppelen aan een item op je wishlist. Heb je ‘t doel gehaald, dan mag jij jezelf die gerichte aankoop gunnen. Je zal zien dat je die stukken meer koestert dan de impulsaankopen in je dressing.

Wie enkel en alleen koopt als hij/zij iets nodig heeft… Petje af! Self control ten top! Maar heb je dan wel genoeg kleding om je eigen stijl uit te drukken? Kan je genoeg combinaties maken met wat er nu in je kast hangt of missen bepaalde boven- of onderstukken nog een goede match? Misschien missen er toch nog zaken in je kast, zet deze op je wishlist en ga er bewust naar op zoek. Maar zet jezelf niet onder druk om een aankoop te doen. Denk eraan, je hebt je checklist als wegwijzer...

Is winkelen voor jou een hobby? Word je daar dan van bewust en let op dat het niet uit de hand loopt. Vraag jezelf vaak af of je het kledingstuk wel nodig hebt en houd stevig vast aan je checklist! Of probeer eens om gewoon op inspiratietocht te gaan in de plaats van op een shoppingtrip die gericht is op kopen. Wat je tegenkomt en graag ziet… Zet je op je wishlist en bekijk je enkele weken nadien wel weer! Ook bovenstaande tip om doelen te stellen kan jou helpen.

5. Hoe shop je?

Ga jij vaak met anderen shoppen en laat jij je beïnvloeden door hen? Of ga jij altijd op de raad af die je krijgt in de winkel?

Als je makkelijk beïnvloedbaar bent, probeer dan eens alleen te gaan winkelen. Neem de raad van verkoop(st)ers ter harte, maar probeer vooral te vertrouwen op je eigen gevoel. Je moet je goed voelen in je kleding. Handig is dan om je checklist bij te hebben als je het niet goed weet.

Twijfel je? Zet het op je wishlist en laat het enkele weken bezinken, maar ga in geen geval over tot kopen.

Wat ook kan helpen is om net je shopping compagnie zorgvuldig uit te kiezen. Iemand die jou en je stijl door en door kent... Breng hem/haar op de hoogte van je nieuwe koopproces en vraag hen om een oogje in het zeil te houden. Als jij je laat gaan, zijn zij het misschien wel die je tot de orde van de dag kunnen roepen en met je eigen checklist voor je neus gaan wapperen. Samen sta je sterk!

Zelf ga ik enkel nog met m’n zus Céline, shoppen of mijn beste vriendin Sofie. Ze kennen me beiden heel goed en weten perfect wat me staat en wat niet. ‘t Zijn mijn shopping buddies en ze begrijpen ook mijn overschakeling naar een duurzamer leven en dus ook slow fashion.

6. Waar shop je?

Online shoppen is niet meer weg te denken in onze moderne tijden. Voor mij persoonlijk is het een grote inspiratiebron, maar ook een valkuil. Je denkt al snel: “ik zal het maar bestellen, als ‘t niet goed is, stuur ik het terug”. Maar dat is eigenlijk niet ideaal, want je zal impulsiever kopen. Je daar bewust van worden is al een grote stap! Daarnaast heeft het terugsturen van pakjes een enorme impact op ons milieu, maar daar schrijven we nog wel eens een andere blog over. Vraag jezelf bij elke online aankoop af of je het wel écht nodig hebt en waarom. Je checklist bij de hand hebben is ook altijd handig;-). Ik ga eigenlijk hetzelfde te werk bij on- en offline shoppen. Ik zie het beiden als een "inspiratie shopping trip” - aka windowshoppen, maar dat eerst klinkt beter, niet? Zo ontdek ik nieuwe merken en nieuwe shops. Alles wat mijn aandacht trekt en blijft vasthouden, zet ik op mijn wishlist om even te laten bezinken. Ik maak graag tijd voor ‘inspiratietrips’ want tijd maken wil ook zeggen bewuster shoppen.

Tenslotte is het belangrijk dat we kleine en lokale ondernemers blijven steunen. Zowel online als offline, ook na Corona. Zij zorgen er dagelijks voor dat je door alle seizoenen heen een mooie selectie kan shoppen om je eigen stijl uit te drukken en houden ervan om jou als klant in de watten te leggen met hun aanbod. Grote spelers gaan anders te werk, zij willen zoveel mogelijk verkopen op een korte tijd en bieden dus altijd minder goede kwaliteit aan. Het is tijd om deze rommel te bannen uit jouw kleerkast. Kies altijd voor kwaliteit!


Met deze 6 tips kan je alvast aan de slag om te groeien naar een #sustainablewardrobe die jouw stijl en persoonlijkheid helemaal weergeeft! Bekijk ook zeker mijn video op IGTV, waarin ik deze tips toelicht. Één van de volgende stappen is om ook meer te gaan letten op wát je net koopt. Bij Honesse zit je alvast goed voor een duurzame approach met biologisch en ecologische linnen, katoenen en tencel basics. Deze tijdloze stuks mogen niet ontbreken in jouw kleerkast, want die draag je jaren na elkaar!

Wie is Lorence?

Gepassioneerd #slowfashionista en #marketista | Onlangs begon ik met het delen van mijn groei naar een duurzamer leven en vooral ook een meer duurzame kleerkast. Uit mijn ervaring deel ik concrete tips om jou op weg te helpen naar een trendy en stijlvolle garderobe die duurzaam is. Want groener leven hoeft niet hippie of saai te zijn en kan met kleine stapjes.Je kan me volgen op Instagram @lorencedelvoye. Laat me gerust weten hoe jij met deze tips aan de slag gaat. 

Giveaway!

We zijn natuurlijk ook benieuwd naar welke items van Honesse op jouw wishlist staan! Deel ze met ons en maak kans op het "eco-warrior" statement t-shirt van Armed Angels!

Zo neem je deel:

  1. Volg @honesse_shop en @lorencedelvoye op Instagram of Honesse op facebook.
  2. Laat ons in de comments van de "Giveaway" post weten welke tip je het meeste zal helpen
  3. Tag 2 vriendinnen die de tips ook zouden kunnen gebruiken
  4. Extra kans! Deel een Honesse item dat op je wishlist staat in jouw stories en tag @honesse_shop en @lorencedelvoye

Je kan meedoen tot en met zondag 21 juni!

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang 5% korting!