10 dingen die je nog niet wist over hennep

10 dingen die je nog niet wist over hennep

Door Laura on 1st Jul 2020

Een modern of hip imago heeft hennep niet… maar wist je dat het een erg duurzame natuurlijke stof is (misschien wel dé duurzaamste stof!) die erg veel mogelijkheden heeft? We delen graag 10 dingen die je nog niet wist over deze stof!

1. De hennepplant Cannabis sativa is bewust gekweekt in twee varianten. De eerste variant is de psychoactieve variant ("marihuana"): hij bevat o.a. een 5-35% aan tetrahydrolcannabinol (THC). De tweede variant ("hennep") heeft een erg laag gehalte aan THC (0,03%) en werd gekweekt om sterke, lange vezels op te leveren: je zal er niet "high" van worden maar hij is onder andere ideaal voor stof!

2. Al minstens 10 000 jaar wordt hennep geteeld voor medicinale doeleinden, stof en touw! Archeologen vonden sporen van hennepkleding in het oude Mesopotamië (vandaag Irak en Iran) die dateren van 8000 vC. Maar ook in de scheepvaart, voor de ankertouwen en de zeilen, was hennep lang de eerste keuze.

Foto: Pixabay

3. Hennep groeit als onkruid en is lief voor de bodem waarop hij groeit. Hij is natuurlijk bestand tegen plagen en heeft dus geen chemische bestrijdingsmiddelen nodig. Zijn diepe wortels voorkomen erosie. Bovendien geeft hij 60-70% van de voedingsstoffen die hij nodig heeft om te groeien terug af aan de bodem. In tegenstelling tot katoen put hij de bodem niet uit, maar verbetert hij de bodemkwaliteit!

4. Nog straffer: de hennepplant is in staat om giftige zelfs radioactieve stoffen uit de bodem te zuiveren via het proces dat fytoremediatie heet. Zo kan het ingezet worden om de bodem te saneren, en nadien wordt de oogst omgezet in biobrandstof zoals ethanol. Hennep is bovendien koolstof negatief: de plant absorbeert wel 15 ton CO2 per hectare.

Foto: TinaKru from Pixabay

5. In vergelijking met katoen geeft hennep 3 keer meer opbrengst voor dezelfde landoppervlakte. En tegelijk is er 3-4 keer minder water nodig voor dezelfde hoeveelheid stof! Ook het energieverbruik en de CO2 uitstoot tijdens productie en verwerking zijn lager.

6. De plant is veelzijdig: Ministry of hemp lijst maar liefst 73 verschillende toepassingen op: van voeding (zaden, olie, thee, vodka, bier, graanrepen,...) en kleding, schoenen, zonnebrillen, rugzakken,... tot verzorgingsproducten, medicinale producten (hennep extract/CBD, essentiële oliën, massage olie,...), producten voor dieren, gebruiksvoorwerpen (balpennen, schriftjes,...), meubels tot bouwmaterialen!

Foto: Condesa hennep stoel via fairfurniture

7. In 1941 bouwde Henry Ford een auto van hennep. Deze was niet alleen gemaakt van hennepplastic, maar reed ook op hennepbrandstof. Hennepplastic is sterker dan staal! Er werd geprobeerd om de hennepauto met een hamer in te deuken, zonder dat er ook maar een kleine bluts ontstond! Ook tegenwoordig is hennep nog nuttig als brandstof en als duurzaam en langdurig bouw- en constructiemateriaal.

8. Hennepkledingstukken zijn sterk, ademend en hypoallergeen. Een hennep t-shirt kan 2-3 keer langer meegaan dan een katoenen t-shirt, verliest zijn vorm niet en wolt niet op. Hennep geeft een natuurlijke bescherming tegen de zon, equivalent aan SPF15.

Foto: 100% Hennep nachtjurk Mabel

9. Deze natuurlijke stof is echter minder zacht dan katoen en drapeert minder goed. Dit kan makkelijk opgelost worden door hennep te blenden met andere stoffen, bijvoorbeeld met biokatoen. Het resultaat is een zachte, sterke en duurzame stof. Sommige fabrikanten zoals Thought kennen ondertussen ook de precieze productiemethoden om pure hennep zachter te maken. Sowieso wordt de stof zachter na het wassen.

10. Hennep is biologisch afbreekbaar, je kan je hennep t-shirt dus op de composthoop gooien! Knip wel de labels eraf en liefst de stof ook in stukken dan zal het makkelijker afbreken.

Foto: Pyjamabroek en pyjamatop Nellie - biokatoen in een biokatoen & hennep blend

Verrassend toch, deze weetjes over hennep?! 'T is het proberen waard, bijvoorbeeld in een pyjama, nachtkleed of zelfs in een sjaal.


Lees ook: Dit zijn de 5 meest duurzame stoffen


Bronnen: Ministry of Hemp, Sewport, Thought, SEI

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang 5% korting!